Fazonski kosi

Fazonski kosi


Fazonski kosi

Fazonski kosi so narejeni iz nodularne litine v skladu z EN 545:2010, z zunanjo in notranjo zaščito po postopku kataforeze min. debeline 70 mikronov oz. po klasičnem postopku min. debeline 250 mikronov. Opremljeni so z ustreznimi tesnili v skladu z EN 681-1. Prirobnični fazonski kosi standardne izvedbe imajo imeti vrtljivo prirobnico, obojčni fazonski kosi pa vključujejo STD, STD VI ali UNI Ve spoj. Spoji na obojčnih fazonskih kosih so enaki kot pri ceveh. Obojčno tesnilo je, zaradi zagotovitve kvalitete spoja, preiskušeno skupaj s fazoni (certifikat). 

Večina materiala do dimenzije DN 250 je na voljo v skladišču v Logatcu. Fazonski kosi so bili testirani tudi na Zavodu za raziskavo materiala in na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani, kjer so izdali vse potrebne dokumente o ustreznosti uporabe materiala na področju Republike Slovenije.

Izbirate laho med dvema modeloma fazonskih kosov:

  • obojčnimi fazonskimi kosi, v velikosti od DN 60 do DN 2000 in
  • prirobičnimi fazonskimi kosi, v velikosti od DN 60 do DN 2000.

Običajni kosi

Za obojčne fazonske kose se uporabljajo enaki tipi spojev kot za cevi, zaščiteni z modro epoksi prevleko ustrezajo standardu EN14901. Spoji so dobavljivi v kompletu s Standard ali Standard Vi tesnili, dodatno pa lahko ponudimo tudi Ekspres ali Ekspres VI spoj, ki se vgrajuje predvsem na področju, kjer je otežen dostop gradbenih strojev. Za spajanje tega spoja ni potrebna aksialna sila.

Fazonski kosi za vgradnjo v zelo agresivno zemljo z visokimi blodečimi tokovi so zaščiteni z minimalno 250 mikroni epoksija na zunanji in notranji strani.

Prirobnični kosi

Pirobnični spoj je sestavljen iz dveh prirobnic, elastomernega tesnila in vijakov, katerih število in dimenzija je odvisna od tlaka in nominalnega premera cevovoda. Primerni so za tlake do 40 barov. Ploščato tesnilo je iz elastomerne gume s kovinskim vložkom, ki omogoča enostavno montažo in zmanjša nevarnost izrivanja tesnila.

Vsestransko namembni fazonski kosi z vrtljivo prirobnico (do dimenzije DN600) omogočajo hitro in enostavno montažo ter se lahko uporabljajo v mnogih aplikacijah, tako v komunalni infrastrukturi kot tudi industrijskih okoljih:

  • izvedba vodovodnih vozlišč ne glede na tip cevi
  • vgradnja armatur pri vkopanih sistemih ali v vodovodnih jaških za zapiranje odsekov ali uravnoteženje cevovodov
  • vgradnja opreme za posebne aplikacije; npr. protipožarni sistemi
  • izgradnja tlačnih vodovodnih sistemov pri čistilnih napravah
Vsi prirobnični fazonski kosi PAM so izdelani z modro prekrivno zaščito po postopku kataforeze.
 
Na voljo so tudi fazonski kosi s fiksno prirobnice za dimenzije do DN2000, z enako modro prekrivno zaščito po postopku kataforeze min. debeline 70 mikronov ali po klasičnem postopku min. debeline 250 mikronov (epoksi).