Referenčni projekti

Referenčni projekti  • Cinkarna Celje: nevtralizacija - pri pripravi hidriranega apna se nabirajo obloge na tlačnem in povratnem delu cevovoda. Po montaži MERUS obroča so se obloge zmanjšale iz debeline 10 mm na minimum in tudi na otip je bila obloga občutno mehkejša. Obroč sicer ne preprečuje izločanja trdih delcev, ne dovoli pa njihovega sprijemanja v trdne obloge. Več v priloženem dokumentu
  • Stanovanjski blok, Celje: preperečuje nabiranje vodnega kamna po instalaciji in v stanovanjih v kopalnicah (tuš kabina, pipe, pralni stroj, pomivalni stroj...) in drugod po instalaciji
  • Stanovanjska hiša v okolici Ljubljane: preprečuje nastajanje oblog vodnega kamna
  • Pridelovanje oljk in oljčnega olja Dujc, Koper: preprečuje nastajanje oblog vodnega kamna
  • Istarski vodovod Buzet: odprava oblog vodnega kamna na cevovodu
  • Oberoi Hotel Lombok, otok blizu Balija, Južna Indonezija: hotel Lombok velja za enega najprestižnejših hotelov na svetu. Njihovi gostje prihajajo iz EU in ZDA. Zelo pomembno je, da njihova voda dosega visoke standarde. Vendar je ravno tukaj prihajalo do velikih težav. Inženirji so se spopadali s korozijo in nezaželenimi mikrobiološkimi pojavi v rezervoarju, kot tudi v celotnem omrežju, ki vodi do posameznih bungalovov. Vodstvo je gostom odsvetovalo pitje vode, celo za umivanje zob ni bila primerna. Kmalu po namestitivi obročev Merus© so bile opazne (in izmerjene) izboljšave: zmanjšala se je vsebnost železa in mikrobov. Motnost in barva vode sta spet postali normalni. Raven mikrobov v vodi je padla pod dovoljeno mejo 100 CFU/ml. Prenehali so z dodajanjem kemikalij v vodo. Celo leto po namestitivi obročev so vse vrednosti ostale stabilne. Vodstvo razmišlja, da bi gostom zopet dovolili uporabo vode za umivanje zob. Z uporabo vode "iz pipe" so se zmanjšali stroški dostave ustekleničene vode, to pa posledično pozitivno vpliva tudi na okolje. V prilogah lahko vidite certifikat, ki ga je izdala stranka (Oberoi Hotel Lombok).
  • Korozija in obloge v hladilnem sistemu za kalupe PET plastenk, Coca Cola H.B.C. AG, Thessaloniki: (odgovorni pri projektu: g. Tsoutsas in g. Kouroglou) v tovarni poleg same pijače proizvajajo tudi PET plastenke, za lastno uporabo. Pri tem za hlajenje kalupov uporabljajo zaključeno zanko. Voda se ohlaja v toplotnem izmenjevalcu. Ker zanka prepušča vodo, je potreben stalen dotok sveže vode. To je seveda povzročalo korozijo in zanko je bilo v povprečju treba čistiti vsakih 14 dni. Stroški so bili posledično znatni, saj so morali plačevati za posebne kemikalije in čiščenje. In nenazadnje, proizvodnjo so morali za nekaj ur ustaviti. Težave so bile rešene z obročem Merus©. Namestili so ga blizu kalupov (torej med kalupi in toplotnim izmenjevalcem). Rezultat: sprva se je vsebnost železa povečala, kar je bilo tudi pričakovno. To je bila posledica odstranjevanja obsoječega železa v sistemu zanke. Ker pa ima sistem tudi nekaj izgube, se je sčasoma količina železa bistveno zmanjšala. Rezultate so skrbno beležili zaposleni v tovarni. Od takrat naprej je bilo še kar nekaj pregledov tudi s strani ekipe Merus©. Ugotovili so, da vodnega kamna in rje v kalupih sploh ni več.
  • Dom starejših občanov, München, Nemčija - težave z legionelo:

Zaradi izredno visokih vrednosti legionele (<100.000 CFU/ml) je sanitarna inšpekcija prepovedala uporabo sanitarne opreme v Domu starejših občanov v Münchnu. Le-ta je bil zgrajen leta 1970 v treh fazah, skupno je v njem skoraj 300 stanovanj. Vodovodni sistem so vedno le dograjevali, nikoli pa niso pomislili na mikrobiološke težave. Vodstvo doma je bilo primorano v izvajanje dragih vročinskih šokov pri temperaturi 80°C. Tudi po teh šokih so vrednosti legionele zelo kmalu spet narasle preko dovoljenih meja. Stroški: več deset tisoč evrov.
Na začetku sta bila nameščena dva obroča na dovodih vode v dom. Obroče so namestili tudi za grelnike vode v krožnem sistemu vroče vode.
Kmalu po namestitvi so vrednosti legionele, izražene v CFU, padle za 80%. Po treh mesecih so vrednosti padle še za več in to povsod – z izjemo dela doma, ki ni bil pogosto v uporabi. Tam so vrednosti rahlo narastle. Zato so spremenili lego obročev. Približno leto po namestitvi so tudi v tem delu vrednosti padle pod dovoljeno mejo 100 CFU/ml, ostali deli pa so izpolnili ta kriterij že po šestih mesecih. Danes v domu nimajo več težav z legionelo, zato tudi niso na kontrolnem seznamu sanitarne inšpekcije.